Här bjuder vi på några härliga laxrecept
Garanterat benfritt
Till 4 personer
500gr/ 1 fp laxfärs
150gr riven Västerbottensost(Norrlandsost går lika bra)
1 ägg½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
Så här gör du!
Rör ihop alla ingredienser, stek biffarna i het stekpanna med smör. Servera med kokt eller pressad potatis, sallad och majonnäs, eller gör en kall sås.Förslag på kall sås1 Turkisk Yoghurt smaksatt med dill eller persilja, peppar och salt.2 Cream fresh blandas med fisk rom tex Sik eller Rengbågrom smaksätt med citronsaft salt och peppar
Smakligt Måltid!
Marinad
4 tsk hackad gul lök
2 msk pressad citron
5 msk matolja
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm timjan
2 tsk salt
allt blandas och penslas över filéerna.
Tomatsmör
250 gr rumsvarmt smör
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
blandas eller kör i mixer förvara sedan tomatsmöret i rumstemperatur till serveringen.
Pensla marinaden på fisken, låt ligga så i ca. 45min.
Gör tomatsmöret under tiden.
Bred över del av tomatsmöret på filéerna innan fisken ska grillas.
Grilla i ugn ca 10-12 min i 275gr med skinnsidan ner. Eller på grill med citronskivor under för att fisken inte ska fastna på grillgallret.
Det tomatsmör som ej användes vid grillningen serveras med den tillagade fisken tillsammans med kokt eller pressad potatis och en god sallad.
Tips, gör små knyten med lax och marinad inslagen i folie, blir perfekt på grillen.
Serveras med tomatsmöret.
5personer
1 kg regnbågsfilé
Pepparmix, grillkrydda, salt
1 burk Crème fraiche
Smör
fiskbuljongtärning
Sås:
½ fiskbuljongtärning
2 msk vatten
1 dl grädde
1 burk cremefrich
Kinesisk soya,
salt
1 tsk citron
Gör så här:
Lägg filéerna i långpanna, krydda med grillkrydda och pepparmix, salt.
Täck filéerna med 1 burkar cremefriche. Klicka 2- 3 msk smör på filéerna.
Blanda ½ fiskbuljongtärning med vatten och ös över filéerna.
Stek i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min, ös med såsen några gånger under stekningen.
Fisken är klar när den lätt släpper från skinnet.
Såsen:
Smält ½ fiskbuljongtärning med 2 msk vatten. Blanda ner 1 dl grädde och 1 burk cremefriche,låt sjuda. Krydda, salta, blanda i soyan, samt citronsaft efter tycke och smak. Red såsen vid behov med mjöl blandat med vatten.Serveras med kokt potatis och en sallad!
För 4 personer
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
2 msk smör
2 msk mjöl
1 dl vatten
3 dl grädde
750 g färsk laxfilé i sneda skivor
Salt och Citronpeppar
Västerbottensost
Löjrom, Rödlök, Dill
Gör så här
Lägg salt, citronpeppar och Västerbottensost på laxen.Rulla i hop till rullader, och lägg i en smord form. Koka eget potatismos och spritsa ut det runt rulladerna. Koka ihop såsen och häll över laxen.20-25 minuter i 225 grader.Gratinera med regnbågsrom, hackad rödlök och dill.